Centrumtorget i Lomma
ostboden@gmail.com

Mjuka Dessertostar

Blå Grube

En gruvlagrad mögelost, en förädlad variant av Blå Kornblomst. Smaken är djup, fyllig med en mjuk härlig krämighet.

Blå Kornblomst

Ekologisk mögelost tillverkad på Gedsted mejeri på Jylland. Härligt krämig med en väl balanserad smak.

Brie

Saint Benoit Fransk pastoriserad brie, härligt krämig med en rund smak.

Brie de Meaux

Andre Collet opast brie. Denna ost  görs i Meaux regionen. Fyllig och smakrik med en liten stallig doft.

 

Tryffelbrie

Brie ost med tryffel, krämig med väl avvägd tryffelsmak.

Blu 61

Magisk blåmögelost från Italien. Den är lagrad i  det lokala dessertvinet Rabaso Passito och garnerad med tranbär. Osten är välbalanserad på alla vis.

Brillat Savarin 

Denna ost även kallad champangeosten. En färskost med tillsatt grädde med en yta av vitmögel. Mjuk och krämig, smälter i munnen.

Burrata

Typ mozzarella med en krämig mitt.  Vi har den bara under sommar halvåret.

Camembert past

Krämig vitmögelost med rund smak.

Camembert opast

Krämig vitmögel med kraftig smak och lite doft av stall.

Chaumes

Fransk past kittost. Smaken är fyllig , krämig och nötig.

Chevre

Fransk getost en av de vanligaste getostarna. Passar till sallad, rödbetor, värma i ugn, gratänger mm

Chevrette

Holländsk getost mild och rund smak.  Lagrad ca 1,5-2 månader.

Chevrette

Lagrad Holländsk gjord på getmjölk, en lite hårdare ost med mycket smak och lite sälta.

Epossies

En av Frankrikes stoltheter  den kom till redan under 1500-talet av klostermunkar. Den har en kittad yta och lite stallig doft.  Smak och doften kommer fram bl a för man tvätt osten med salvia och lokal Marc.

Gogonzola

Italiensk grönmögelost. De finns många olka tillverkare av gorgonzolor. Våran är en dolce cremso vilket innebär att den är krämig och rund i smaken.

 

La Tur

Italiensk ost gjord på opastoriserad färsk mjölk ko/get/får. Den ligger i en ask med papper runt. Smaken är välbalanserad med krämig konsistens.

Margelet

Fransk krämig vitmögelost gjord på fårmjölk som tillverkas i Rouquefort. Mjuk och fräsch i smaken.

Montagnolo Affine

En blåmögelost som kommer från Bayern i Tyskland. Osten är past och laktosfri. Smaken är rund, lite mildare blåmögel smak och krämig. 

Monte Enebro

Spansk getost som är rullad penicillium som ger det speciell utseende.Smaken är kraftig getost smak med nötig ton. Smaken varierar sommar o vinter.

Munster

Fransk kittost från regionerna Alsace/Lorraine  finns både past och opast. Smaken och doften är framträdande och krämig.

Queso de Hoja

Krämig och kraftig mögelost från norra Spanien gjord på past komjölk. Under mognas processen täcks den med lönnlöv.

Roquefort

Fransk mögelost gjord på opast fårmjölk. Osten är uppkallad efter staden Roquefort. Den lagras i grottor  där väggar är belagda med mögelsvamp. Kraftig med mycket sälta.

Saint Marcellin

Osten kommer från Lyon och är döpt efter byn  Staint-Marcellin. Osten är berikad med grädde och kommer i ett krus. Rund smak som utvecklas under mognad.

 

 

 

 

St Agur

Kanske en av de mest kända mögelostar nu för tiden, med start 1986, kommer från Frankrike är gjord på past komjölk. Osten lagras i källare. Smaken är fyllig och rund, mycket krämig.

 

Stilton

Engelsk mögelost gjord på past. komjölk uppkallad efter orten Stilton där den salufördes redan på 1700-talet,lagrad i minst 3 mån. Smaken är fyllig och intensiv.

Stilton krus

Se Stilton

Taleggio

Italiensk rödkittsost gjord på past komjölk. Osten lagras 6-10 veckor. Vår ost är mjuk, krämig, fruktig med aningen sälta.

Vacherousse d`Argental

Kittost från Lyon i Frankrike, gjord past komjölk.  Smaken är gräddig, mjuk och len